Nivelul de fluor în apa potabilă este un aspect important pentru sănătatea publică, deoarece fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare, dar, în cantități mari, poate fi dăunător.
În urma unui raport recent publicat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din Statele Unite reiese că atunci când nivelul de fluor din apa potabilă depășește limita recomandată poate afecta IQ-ul copiilor. Guvernul din SUA a publicat săptămâna trecută un studiu ce prezintă conexiunea dintre nivelurile ridicate de fluor din apa potabilă și IQ-ul mai scăzut la copii.
Acest studiu, bazat pe o analiză a cercetărilor publicate anterior, reprezintă, prima dată, la nivel oficial, când o agenție federală americană a stabilit, „cu o încredere moderată”, o legătură între nivelurile ridicate de expunere la fluor şi un IQ mai scăzut la copii.
Concluzia raportului guvernamental al SUA este că atunci când fluorura din apa potabilă este la nivel de două ori mai mare decât limita recomandată poate contribui la scăderea IQ-ului la copii.
Recomandările generale pentru nivelul de fluor în apa potabilă variază în funcție de regiune și de agențiile de sănătate publică. De obicei, nivelul optim de fluor este între 0,5 și 1,5 mg/l (miligrame pe litru), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Cred că acest raport este cheie pentru înţelegerea acestui risc”, a declarat Ashley Malin, o cercetătoare de la Universitatea din Florida.
CITEȘTE ȘI:
6 pași de urmat pentru un zâmbet fără carii